Morzsák

Oldal címe

Kvantuminformatika és felhő technológiák a 2024-es Networkshop kiemelt témái között

Címlapos tartalom

Az idén 33. alkalommal megrendezett Networkshop konferencián a Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Kutatólaboratórium kutatói a HUN-REN Cloud eredményeiről és jövőképéről, valamint a kvantum-számítástechnikában rejlő lehetőségekről számoltak be.

2024 tavaszán Eger városa adott otthont a Networkshopnak (NWS), amely a felsőoktatás, a köznevelés, a kutatás és a közgyűjtemények legrangosabb hazai számítógép-hálózati és alkalmazási informatikai konferenciájának tekinthető. Az idei NWS mottója: “Az okatatás, a kutatás és a közgyűjtemények digitális transzformációja felsőfokon”, kiemelt fókuszpontja pedig a mesterséges intelligencia (MI) volt. A háromnapos rendezvényre 378-an regisztráltak, akik 6 plenáris szekció 108 előadása közül választhatták ki a számukra legérdekesebbeket. Az előadások mellett poszterszekció és mini workshopok is színesítették a konferencia programját.

Farkas Attila és Máray Tamás, a Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Kutatólaboratórium (LPDS) kutatói a kvantuminformatikáról szóló mini workshopon a kvantumszámítástechnika alapjairól, a kvantumszámítógépekől, a kvantumszámítógépek és a hagyományos számítógépek összehasonlításáról, a lehetséges felhasználási területekről és a HUN-REN Cloud Quantum referencia architektúra használatáról valamint a kvantumszámítógép-szimulátorokhoz és valódi kvantumszámítógépekhez való hozzáférés gyakorlati lehetőségeiről tartottak előadást és demonstrációt. A kvantumszámítógép technológia mai állásáról és a jövőben várható mérföldkövekről Peskó Zoltán és Szilágyi Ádám (IBM Magyarország) tájékoztatták a résztvevőket, míg a kvantum kommunikációt és kvantum internetet valamint a hazai kapcsolódó projekteket a mini workshop további előadói, Czermann Márton (BME) és Mohácsi János (KIFÜ) mutatták be.

A felhőtechnológiák és maga a HUN-REN Cloud is az NWS 2024 kiemelt témái között szerepelt. Kacsuk Péter beszámolt az eddigi HUN-REN Cloud tapasztalatokról, valamint felvázolta a hazai kutatói felhő jövőképét, kiemelve a kapcsolódási pontokat más hazai digitális kutatási infrastruktúrákkal. Farkas Attila ugyanebben a szekcióban a HUN-REN Cloud-on elérehető referencia architektúra koncepciót és annak alkalmazásait ismertette.

Máray Tamás a Kvantum számítástechnika: ez már a „jövő”? című előadásában számolt be a kvantumszámítástechnikában rejlő jelenlegi és jövőbeni lehetőségekről és trendekről.

Ez a kép egy fotókollázs. Látszik rajta a Networkshop logója és három HUN-REN Cloud prezentáció.

Az idei NWS-en szinte minden előadásban megjelent a mesterséges intelligencia kisebb vagy nagyobb mértékben, bizonyítva ezzel, hogy szinte már nincsen olyan alkalmazási terület, ahol ne lehetne hasznosítani ezt a technológiát.

2025 tavaszán Győrben várja majd az érdeklődőket a következő Networkshop konferencia, vajon jövőre milyen technológia lesz a fókuszpontban?