Morzsák

Oldal címe

Felhő alapú megoldásokkal a digitális transzformáció felé

Címlapos tartalom

Idén immár 32. alkalommal került megrendezésre a NETWORKSHOP (NWS) konferencia, melynek szakmai programját gazdagították színvonalas előadásaikkal a SZTAKI kollégái. Ezúttal Veszprém, pontosabban a Pannon Egyetem volt a házigazdája az egyik legrangosabb hazai informatikai konferenciának, melynek közönsége a felsőoktatás, a köznevelés, a kutatás és a közgyűjtemények képviselőiből állt.

Az idei esemény mottója: „Új technológiákkal, új tartalmakkal a jövő digitális transzformációja felé.” Ez a mottó remekül illeszkedik a SZTAKI kutatás-fejlesztési tevékenységéhez, kiváltképp az ELKH Cloud projekthez, melynek különböző eredményeiről szakértőink több ízben és több nézőpontból is beszámolhattak a konferencia során.

Lovas Róbert, ELKH SZTAKI igazgatóhelyettese plenáris előadásában bemutatta az ELKH Cloud projektet és az ELKH Cloud sokszínű alkalmazási területeit, valamint beszámolt arról, hogy a kutatási felhő és az erre épülő megoldások hogyan állnak a nyílt tudomány (Open Science) szolgálatában, és miként segítik elő az európai tudományos vérkeringésbe történő beágyazódást.

A Nyílt tudomány/Kutatási folyamatok digitális támogatása szekcióban Kacsuk Péter Az ELKH Cloud és a SLICES-RI (Scientific Large Scale Infrastructure for Computing/Communication Experimental Studies-Research Infrastructure) ESFRI program kapcsolatának ismertetése során kiemelte, hogy a magyar kutatók és vállalkozások is pályázhatnak a SLICES-RI által biztosított kutatási infrastruktúrák térítésmentes igénybevételére a kísérleteik, kutatásaik lefolytatásához.
A felhő infrastruktúrára épülő szolgáltatásaink közül Póra Krisztián a Kutatói felhő és HPC szolgáltatások szekcióban a Horovod referencia architektúra jellemzőit vázolta fel a hallgatóság számára, amely az elosztott mély gépi tanulást támogatja az ELKH Cloudon.

A tutoriálok közül sem hiányozhatott SZTAKI-s előadás, Farkas Attila demója során a résztvevők gyakorlati példák segítségével ismerkedhettek meg az ELKH Cloud projektben alkalmazott referencia architektúra koncepcióval és használatukkal. Megtanulhatták hogyan építhetők fel komplex big data és elosztott mély tanulást támogató keretrendszerek akár GPU erőforrások felhasználásával.

Az idei rendezvény ismét kiváló platformot biztosított arra, hogy a felsőoktatás, a köznevelés, a kutatás és a közgyűjtemények képviselői a digitális transzformáció aktualitásait megvitassák és hasznos tapasztalatcsere során építsék tovább ezt a közösséget – ennek jegyében a Pannon Egyetem is az ELKH Cloud felhasználók közé lépett az eseményt követően Az NWS 2023 szakmai programját több, mint 100 előadás színesítette és a 3 napos konferencián majd 400 résztvevő fordult meg. A konferencia következő állomása, az NWS 2024 helyszíne Miskolc lesz.

A konferencián elhangzottak visszanézhetőek az esemény weboldalán

Networkshop pillanatképek a SZTAKI résztevőkről