Morzsák

Oldal címe

Átadásra került a továbbfejlesztett ELKH Cloud, Magyarország egyik legjelentősebb informatikai felhőrendszere

Címlapos tartalom

2022. február 15-én ünnepélyes keretek között hivatalosan is átadásra került a megújult ELKH Cloud, amely hazánk egyik legnagyobb általános célú kutatási infrastruktúrája. A felhőrendszer eredeti kialakítását az MTA kezdeményezte még 2016-ban. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkárság támogatásával a sokszorosára növelt kapacitású ELKH Cloud átadására a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetben (SZTAKI) megrendezett online szakmai rendezvényen került sor.

Az átadó részletes programját az esemény oldalán tekinthetik meg.

Az ELKH Cloud működéséhez az ELKH SZTAKI és az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) Adatközpontja nyújtja a számítási és adatszolgáltatásokat az ELKH Titkárság támogatásával, immár több mint 150 kutatási projektben.

Az ELKH kiemelt célja, hogy a továbbfejlesztett ELKH Cloud két nagyszabású európai program, az Európai Nyílt Tudományos Felhő (European Open Science Cloud) és a Kutatási Infrastruktúrák Európai Stratégiai Fóruma (ESFRI, European Strategy Forum on Research Infrastructures) támogatását elnyert SLICES nemzetközi projekt integrált részévé váljon. Így biztosítható a hazai kutatók számára, hogy a rangos nemzetközi együttműködések kialakítása még szélesebb területen váljon lehetővé a Horizont Európa Program keretében. A rendezvényen résztvevő EGI alapítvány kapcsolódó összefoglalóját megtekinthetik az EGI honlapján. A fejlesztés jelentőségét az is alátámasztja, hogy 2021 óta az ELKH Cloud a „TOP50 Kiváló Kutatási Infrastruktúra” címet viseli.

Az eseményről megjelent sajtóközleményt az ELKH weboldalán olvashatják, a megújult szolgáltatásról pedig a Rólunk menüpontban tájékozódhatnak részletesen.

ELKH Cloud átadás előadók

ELKH Cloud átadás nézőtér