Morzsák

Oldal címe

RDA meets Hungarian researchers

Címlapos tartalom

RDA meets Hungarian researchers

Az MTA Cloud is képviseltette magát a Research Data Alliance budapesti eseményén, melyre az MTA székházban, 2018 február 7-én került sor. Bemutatásra került az MTA Cloud és annak kibővítésével kapcsolatos információk, jövőbeli terveink. A prezentáció az alábbi linken érhető el: https://rd-alliance.org/sites/default/files/kacsuk_peter_mta_cloud_v1.pdf

A Research Data Alliance egy globális különleges kutatói hálózat. Hatékony választ keresünk arra folyamatosan növekvő problémára, hogy a kutatók által mért és rendszerezett egyre növekvő adatokat hogyan lehetne a kutatás érdekében legjobban kiaknázni, majd hatékonyan a kutatói társadalom széles körének elérhetővé tenni.

Az eredetileg Európában született gondolat szárba szökkent, és 2012-ben megalakult globális keretek között az RDA. Mára 128 országból 6500 kutató dolgozik együtt, hogy a "nagy adat” (“Big Data”) kezelésével kapcsolatos kérdésekre megtaláljuk a hatékony, mindenki által támogatható megoldásokat, nyilvánosan elérhető ingyenes formában. Kiemelt cél, hogy az egyes kutatási területek és a nagy régiók adatainak összefésülése lehetővé váljon. A tapasztalat azt mutatja, hogy a nagyon gyorsan változó informatikai és jogi környezetben, ha szabványokat nem is mindig, a legjobb gyakorlatokat lehetséges elérni és a gyakorlatba átültetni.

Európai támogatásunk a Horizon 2020 kereti között történik. Az RDA 4 projekt fő célkitűzése, hogy megőrizve a globális kereteket, az EU-n belül közelebb kerüljünk a tagállamok kutatói hálózatához, hiszen ők birkóznak meg nap, mint nap a növekvő adatok okozta kihívással. Az RDA üdvözli és támogatja az EU “Nyitott Innováció - nyitott tudomány a nyitott világra” programját, és aktívan részt vállalunk a megvalósításában. A következő kutatási keretprogram során számítunk arra, hogy adatkezelési megoldásaink beépülnek a kutatói programokba.

Az RDA alulról építkező valódi civil szervezet. Tagjaink a világ minden pontjáról részt vehetnek a munkánkban. Minden tevékenységünk nyilvánosan elérhető a világ bármely pontjáról.

Szeretnénk, ha Magyarország és a magyar kutatók a jelenlegi tagokhoz hasonlóan bekapcsolódnának munkánkba.

Ennek elősegítésére szerveztük a 2018. február 7-i eseményt, ahol első kézből adunk tájékoztatást a program jelenéről és a közeljövő terveiről.

További információk: https://www.rd-alliance.org/rda-meets-hungarian-researchers-7-february-2018-budapest-hungary