Morzsák

Oldal címe

MTA Cloud SZTAKI részleg karbantartás

Címlapos tartalom

A karbantartás sikeresen véget ért!

Kedves MTA Cloud@Sztaki felhasználók,
Augusztus 13-20 között az MTA Cloud Sztakiba eső részén rendszer frissítést végzünk. A karbantartás célja a storage alrendszer kapacitásának és teljesítményének növelése a régi rendszer bővítésével, valamint az elmúlt időszakban felmerült frissítési teendők végrehajtása.
A ceph technológiával működő storage alrendszer minden adatot háromszoros redundanciával tárol. Ugyanakkor külső mentés nincs a rendszerbe építve - hiszen ez azt jelentené, hogy a felhőnk éles storage kapacitásával legalább megegyező, optimálisan 2-3-szoros méretű, független mentési kapacitást kellene karban tartanunk, amivel a felhő kihasználható kapacitását jelentősen csökkentenénk.
Ez az egyik oka annak, hogy sohasem javasoltuk a felhőt éles szolgáltatások futtatásához, annak ellenére sem, hogy a háromszoros redundanciának köszönhetően az adatvesztés esélye rendkívül alacsony.
Természetesen a karbantartásnál egyáltalán nem számítunk adatvesztésre, mivel az eljárást alaposan teszteltük.
A maximális biztonság kedvéért mégis arra kérjük a felhasználóinkat, hogy mentsék az adataikat a karbantartás előtt. Aki igényli, annak egy 30 napos intervallumra biztosítunk SFTP tárhelyet (és segítséget is hozzá, ha szükséges).
A tárhely ezen az űrlapon igényelhető: https://goo.gl/forms/F0t9c1G4RwJJNyvn1
Aki nem érzi szükségesnek a tárhelyet / saját maga oldaná meg a mentést, azt is kérjük, hogy jelezzen vissza (így tudni fogjuk, hogy nem kell telefonon üldöznünk!) ezen az űrlapon: https://goo.gl/forms/FeqgF5VXdKaoYxi92
A mentéshez szükséges fiókokat augusztus 6-án hozzuk létre, így kérjük 5-e éjjelig jelezzenek vissza. Augusztus 6-13 között lesz lehetőség a mentés elvégzésére, innentől 30 napig tároljuk az adatokat (amelyekre várhatóan nem lesz szükség).
A karbantartást 13-án kezdjük és várhatóan nem tölti majd ki az egyhetes időablakot. Ha befejeződött, arról értesítést küldünk. A Wigner telephelyet a karbantartás nem érinti.
A karbantartás alatt, nagyon rövid átmeneti időszakokra nem lesz elérhető a diszk alrendszer a virtuális gépek számára, illetve megnövekedhet a kiszolgálás ideje. Ilyen esetekben, ha a virtuális gép épp ekkor használná a lemezt, a legtöbb operációs rendszer egy bizonyos idő után read-only módba kapcsolja a fájlrendszert, amely azután további gondokat okoz. Habár ebbe a problémába várhatóan csak a diszk-intenzív virtuális gépek futnak bele, arra kérjük a felhasználóinkat, hogy a virtuális gépeiket állítsák le, vagy pause-olják augusztus 12-ig.

Üdvözlettel
Az MTA Cloud@Sztaki csapata