Morzsák

Oldal címe

Projektindító workshop az Akadémián: 2015. május 11.

Címlapos tartalom

Nagy érdeklődés övezte az MTA Cloud szolgáltatást bemutató workshopot, mely május 11-én, az MTA Székház Dísztermében került megrendezésre. A több mint 250 fős, jórészt kutatókból álló hallgatóság nagy figyelemmel követte az előadásokat.

Az MTA Vezetői Értekezletének döntése alapján az MTA SZTAKI és az MTA WIGNER FK Adatközpont közös munkával egy olyan IT felhőt hoz létre, amely számítási kapacitásával és kiemelkedő biztonságával a kutatóknak nyújt majd megfelelő szolgáltatást. A cél, hogy könnyebben és gyorsabban biztosítsa azokat a számítási és tárolási kapacitásokat, amelyek kutatási projektek sikeres megvalósításához szükségesek. Az MTA Cloud projektcsapat munkatársai részletesen bemutatták az érdeklődőknek a felhőszolgáltatásokban rejlő hatalmas lehetőségeket.

A rendezvényt Lovász László, az MTA elnöke nyitotta meg, majd Pető Gábor, az MTA Cloud projekt vezetője (MTA Wigner FK Adatközpont) bemutatta a projektet. Ezt követően a projektcsapat további munkatársai, Kacsuk Péter (MTA SZTAKI) és Hernáth Szabolcs (MTA Wigner FK Adatközpont) tartották meg előadásukat. Gergely Márk (MTA SZTAKI) konkrét használati útmutatásokat is tartalmazó demót mutatott be, míg a program zárásaként a hallgatóság tehette fel kérdéseit.

Az MTA Cloud indulását komoly, több körös igényfelmérés előzte meg, hogy a felhő már a kezdetekkor is felhasználóbarát szolgáltatásként indulhasson el.

A hallgatóságban az akadémiai kutatóintézeti hálózat teljes spektruma képviseltette magát: a természettudományos kutatók mellett az orvosi, a társadalomtudományi és a bölcsészettudományi területről is voltak érdeklődők, és nemcsak az akadémiai, hanem az egyetemi szférából is szép számmal voltak jelen kutatók.

Ez a workshop csupán az első lépés volt a projekt életében. Az MTA Cloud kísérleti verziója 2015 negyedik negyedévében, míg a teljes körű, IaaS (infrastruktúra felhő) szolgáltatásokat nyújtó változat 2016 első negyedévében vált elérhetővé.