Morzsák

Oldal címe

Mindenki az adatokért, az adatok mindenkiért!

Címlapos tartalom

A citizen science, vagyis közösségi tudomány kifejezés azt az itthon is terjedő gyakorlatot fedi, amelynek lényege, hogy laikusokat, amatőröket integrál a tudományos kutatásba. Az elmúlt évtizedekben, részben a technológiai fejlődés adta lehetőségeknek is köszönhetően, világszerte egyre gyakrabban találkozhatunk közösségi tudomány projektekkel, mindenekelőtt a természettudományok, azon belül is a biológia és más élettudományok terén.

Az ELKH ARP Kincs, ami van rendezvénysorozatának következő beszélgetésén a közösségi tudomány hazai gyakorlatáról, tapasztalatairól és természetesen az adatgyűjtéssel, adatmenedzsmenttel kapcsolatos kérdésekről, dilemmákról lesz szó.

Meghívottaink különféle tudományterületekről kapcsolódnak a közösségi tudomány témaköréhez: Czeglédi Alexandra (ESSRG) környezetantropológus részvételi kutatási folyamatokkal, a civil tudomány elméletével és gyakorlatával foglalkozik; Gaálné Kalydy Dóra (MTA KIK) a könyvtártudományok területe felől közelítve lát rá a témára; Végvári Zsolt az Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézetének igazgatója az intézetükben zajló közösségi tudományos projektek gyakorlati tapasztalatait osztja meg velünk.

További információkért kérjük, látogassanak el az ELKH Adatrepozitórium Platform (ARP) projekt weboldalára.