Morzsák

Oldal címe

Eltűnő értékek nyomában: kutatási adatok újrahasznosítása

Címlapos tartalom

Milyen tudományos lehetőségeket rejt egy több évtizede zajlott, a múlt homályába vesző kutatómunka a jelen kutatója számára, akit hasonló kérdések foglalkoztatnak? Két előadónk, Gajduschek György (TK JTI) és Dávid Beáta (TK SZI) mindketten olyan kutatómunkába fogtak az ezredfordulót követően, amely egy-egy, évtizedekkel korábbi kutatás folytatása. Gajduschek Kulcsár Kálmán jogismeret-kutatásához nyúlt vissza. Az 1965-ös vizsgálat nyers adatai nem, csak a feldolgozott adatokat tartalmazó táblázatok maradtak fenn. Dávid Losonczi Ágnes 1988-1990-ben folytatott gyermekvállalás-kutatását vette elő, amelynek 40-50 dobozban tárolt dokumentációja túlélt több intézeti költözést.

A két kutató előadásából kiderül:

  • Mi motiválhat arra egy kutatót, hogy nehezen feldolgozható, régi kutatási anyagból kiindulva indítson többlépcsős utánkövetéses vizsgálatsorozatot?
  • Hogyan küzdhetőek le egy hasonló, történeti távlatú kutatómunka akadályai, és ez a tapasztalat mennyiben járult hozzá ahhoz, hogy saját kutatási adataikat hozzáférhetővé tegyék más kutatók számára?
  • Milyen perspektívákat tartogat egy másodfelhasználást (is) alkalmazó kutatási folyamat?

Az esemény regisztrációhoz kötött. A regisztráltak e-mailben fogják megkapni az online rendezvény belépési címét a rendezvény előtti napon.

További információkért kérjük, látogassanak el az ELKH Adatrepozitórium Projekt (ARP) weboldalára.