JupyterLab

Áttekintés:

A Jupyter Notebook egy nyílt forráskódú web alapú alkalmazás amely interaktív programkódot, egyenleteket, vizualizációkat és narratív szöveget képes egy dokmentumon belül megjeleníteni. Alkalmazási területei: adattisztítás és transzformáció, numerikus szimuláció, statisztikai modellezés, adatvizualizáció, gépi tanulás, stb. A terminál alapú használattal ellentétben a notebook egy minőségi újítás felé halad az interaktív számítás felé. Egy web alapú applikáción keresztül teszi elérhetővé a számítási folyamatok kezelését: fejlesztés, dokumentáció, futtatás, valamint ezek továbbítása.

A Jupyter Notebook két komponensből épül fel:

  • Web alapú alkalmazás: egy böngésző alapú eszköz amely olyan interaktív dokumentációk kezelésére alkalmas amely magyarázó szövegek, matematika, számítás és rich media elemekkel vannak kibővítve.
  • Notebook-ok: A notebook-ban kerül ábrázolásra minden látható tartalom úgy mint számítások bemenetei és kimenetei, magyarázó szöveg, matematika, képek és rich media elemek.

A JupyterLab az új generációs web alapú felhasználó felület a Jupyter Project számára, egy web alapú interaktív fejlesztői környezet a Jupyter Notebookok, egyéb programkódok és adatok kezelésére. A JupyterLab rugalmas: egy olyan felhasználói felületet kínál amely adattudomány, számítástudomány és gépi tanulás munkameneteket támogat. Továbbá a JupyterLab moduláris szerkezetű: kiegészíthető plugin-okkal és a meglévő komponensek mellé új komponensek integrálhatóak.

További információ a Jupyter Notebook-ról a hivatalos dokumentációjában található (https://jupyter-notebook.readthedocs.io/en/latest)

További információ a JupyterLab felhasználói felületről a hivatalos dokumentációjában található. (https://jupyterlab.readthedocs.io/en/stable/user/interface.html)

Használati és telepítési útmutató
https://occopus.readthedocs.io/en/latest/tutorial-bigdata-ai.html#jupyterlab