Morzsák

Oldal címe

SZTAKI kollégák a SLICES-SC Summer School oktatói között

Címlapos tartalom

Nyár elején a finnországi Ouluban került megrendezésre második SLICES-RI Summer School. A résztvevőknek egyedülálló lehetőségük volt arra, hogy távoli eléréssel, saját laptopjukról kísérletezzenek a SLICES kutatási infrastruktúráival. A SZTAKI munkatársai az ELKH Cloudon elérhető referencia architektúrákat ismertették a jelenlévőkkel.

Több, mint 40 diák vett részt a SLICES-RI által szervezett háromnapos Summer Schoolon, amely fókuszában a 6G-korszak hatékony vezeték nélküli kommunikációja és a kísérleti informatikai kutatások állt. A résztvevőknek lehetőségük nyílt megismerkedni a SLICES-RI által kínált egyedi kutatási eszközökkel, melyek a kísérleti kutatások megvalósítását támogatják. A gyakorlati foglalkozásokon a hallgatók betekinthettek a kísérlettervezés és adatkezelés bevált gyakorlataiba, valamint az új, úttörő koncepciókba, amelyek már az 5G-n túlmenően a 6G kommunikációs és informatikai ökoszisztémát célozzák meg.

A több, mint 15 előadás során a résztvevők találkoztak a digitális ikrek koncepcióval, az 5G-hálózatok világával és az azon túlmutató technológiákkal, hallhattak továbbá a különböző felhőmegoldásokról, a GPU-tesztrendszerekről, a GDPR-megfelelőségről, a kutatási adatok kezeléséről és a FAIR alapelvekről. Az előadók meglehetősen heterogén háttérből érkeztek, a különböző kutatási infrastruktúrák (IMDEA/UC3M, imec, INRIA, IoTLab/MI, PSNC), az egyetemek (Ghent Egyetem, Sorbonne Egyetem, Müncheni Műszaki Egyetem, Amszterdami Egyetem, Oulu Egyetem, Thesszáliai Egyetem) és a cégek (COSMOTE, NOKIA) is képviseltették magukat.

A SZTAKI tudományos segédmunkatársai, Emődi Márk és Farkas Attila az ELKH Cloudon elérhető a referencia architektúrák koncepciójáról tartottak előadást. A Summer School részletes programja a SLICES-SC honlapján érhető el, az első SLICES Summer School felvételei és az idei esemény prezentációi pedig a nemrégiben indult SLICES Academy weboldalon (a videókat a Training Events menüpont alatt találja) tekinthetőek meg. 2024-ben a Summer School Olaszországban várja az érdeklődőket, érdemes figyelni a felhívást, amely várhatóan 2024 elején jelenik meg.

Csoportkép a résztvevőktől