Morzsák

Oldal címe

SARS-CoV2 HLA escape mutációinak analízise és Dokkolóprogram tesztelése

Címlapos tartalom

A SZTAKI (Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet) és a Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) 2020. március 27-én ajánlotta fel az MTA Cloud felhővel integrált saját számítási felhőjének számítási kapacitását az új koronavírus (SARS-COV-2) okozta járvány (COVID-19) elleni küzdelemre.
Azóta ennek a bejelentésnek az eredményeképpen a következő két projekt indult el az MTA Cloud-on.

1. A SARS-CoV2 HLA escape mutációinak analízise

Az "új típusú" koronavírus okozta világméretű járvány jelentős kihívást jelent minden ország vezetői, egészségügyi dolgozói és kutató számára. A vírus magas mortalitása a tüdőben bekövetkező túlzott immunreakcióval magyarázható. Az immunreakció kialakításában fontos szerepet játszik az adaptív immunválasz (azok, akiknek a vírusellenes antitest-szintje magasabb, kisebb eséllyel élnek túl). Az adaptív immunválasz kialakítását a HLA molekulák mediálják, amelyek rövid, vírus-specifikus fehérjeszegmentumokat mutatnak be a T sejtek számára. A HLA molekulák rendkívül változatosak, eltérnek egyének és populációk szintjén egyaránt. A Biokémiai Intézet munkatársai által indított projekt a következő vizsgálatokat végzi:

- A SARS-CoV2 fehérjéinek különböző régióit milyen HLA molekulák milyen erősséggel kötik?

- A HLA molekulák eltérő kötési képessége magyarázza-e a nagy regionális különbségeket a betegek túlélésében?

- Az eltérő területeken megjelenő új SARS-CoV2 törzsek új mutációi úgy alakulnak-e ki, hogy az ott elerjedt HLA molekulák kötését elkerülje a vírus? E vizsgálatok eredményei segíthetnek a vírussal szembeni vakcinációban, emellett fontos prognosztikus biomarkerré válhat a betegek HLA genotípusa.

Projektvezető: Dr. Manczinger Máté

Biokémiai Intézet


2. Dokkolóprogram tesztelése nagyteljesítményű számítógéparchitektúrán

A Szerves Kémiai Intézet munkatársai által indított projekt során a Schrödinger Glide dokkolóprogram hatékonyságát tesztelik az MTA Cloud nagyteljesítményű számítógép-architektúrán. A jelenleg is zajló COVID19 világjárvány kórokozója, a SARS-COV-2 vírus ellen egyelőre nincs széles körben elfogadott gyógyszer. Ligandum dokkolás segítségével a vírus molekuláris célpontjait hatékonyan gátló kismolekulák/gyógyszerjelöltek azonosításán dolgoznak.

Projektvezető: Bajusz Dávid

Szerves Kémiai Intézet

Várjuk a további jelentkezéseket!

Dátum: 2020. 04. 15.